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QUESTION:   May the judge of a juvenile court participate in the making of a 
video for a community service agency that is intended to raise money for the 
agency? 
 
ANSWER:  No. Such activity would violate Canon 2B, which provides, "A judge 
should not lend the prestige of judicial office to advance the private interests of the 
judge or others; nor shall a judge convey or permit others to convey the impression 
that they are in a special position to influence the judge."  A judge’s helping to 
raise funds for the community service agency would inevitably cause other 
agencies and litigants to question the impartiality of the judge in utilizing that 
service or to perceive that the judge is lending the prestige of the judge’s office to 
the private interests of that agency.  In addition, this activity would indicate that 
the agency held some special position in relation to the judiciary.  Canon 2A 
requires that a judge “act at all times in a manner that promotes public confidence 
in the . . . impartiality of the judiciary.”  
 
Finally, Canon 4A provides, "A judge shall conduct all of the judge's extra-judicial 
activities so that they do not: (1) cast reasonable doubt on the judge's capacity to 
act impartially as a judge."  To appear on a video promoting this agency could call 
into question the judge's impartiality when the agency was under consideration for 
a referral to its program by the judge. 
 
 


